Ορεινή Ποδηλασία

Ορεινή ποδηλασία  εννοούμε την ποδηλασία σε εκτός δρόμου διαδρομές, συχνά σε ανώμαλο έδαφος, με ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα για το βουνό. Τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ποδηλάτων είναι η ανθεκτικότητα τους σε ανώμαλο έδαφος καθώς και οι αποσβεστήρες κραδασμών, όπου ανάλογα με την διαδρομή επιλέγουμε ποδήλατα με εμπρός αναρτήσεις (hard tail) ή εμπρός και πίσω αναρτήσεις (enduro, downhill)…

 

Η ορεινή ποδηλασία είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί αντοχή και δεξιότητες χειρισμού του ποδηλάτου σε εκτός δρόμου εδάφη, χωματόδρομος, πέτρες, βράχια κλπ..

 

Οι απαιτήσεις αυτές είναι σε όλα τα είδα της ορεινής ποδηλασίας, καθώς υπάρχουν ποδηλάτες που ασχολούνται μόνο με τις διαδρομές αντοχής (Cross Country), τις καταβάσεις από πεζοπορικά μονοπάτια (enduro), ή τις καταβάσεις από απότομες πλαγιές και βράχους (downhill).

Η ορεινή ποδηλασία μπορεί να πραγματοποιηθεί παντού στην φύση, από ένα επαρχιακό δρόμο, αγροτικό δρόμο, στενά μονοπάτια που περνάνε μέσα από δάση, ρυάκια, κοιλάδες, πλαγιές, χωράφια κλπ.

Όμως μια σχεδιασμένη διαδρομή εκ των προτέρων συμβάλλει στην επιτυχία της δραστηριότητας με απόλυτη ασφάλεια.

 

Σημαντικό είναι η γνώση της επισκευής ποδηλάτου, διότι η ομάδα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν βρίσκεται σε αστικό περιβάλλον, αλλά σε μη αστικό, συνεπώς η άμεση επιδιόρθωση του ποδηλάτου είναι απαραίτητη για να την συνέχιση της δραστηριότητας και την γρήγορη επιστροφή…

 

Τόσο η Θεσπρωτία, αλλά και η Ήπειρος γενικότερα, έχει διαδρομές με σύνολο χιλιάδων χιλιομέτρων και οι επιλογές είναι αμέτρητες, τόσο για τους αρχάριους αλλά και για τους πιο έμπειρους ποδηλάτες.

Τα Σύβοτα με τον ορεινό όγκο που τα περιβάλλουν, έχει διαδρομές όπου αντικρύζεις την θάλασσα από την μια πλευρά με το Ιόνιο Πέλαγος, ενώ από την άλλη βλέπεις τα Όρη Παραμυθιάς.

Οι διαδρομές στην περιοχή των Συβότων είναι σχετικά εύκολες, και το καλοκαίρι μετά από μια απαιτητική διαδρομή τερματίζουμε σε κάποια παραλία για ένα απολαυστικό μπάνιο…

 

Το γραφείο μας, με άριστη γνώση στην Ορεινή Ποδηλασία, με πιστοποίηση από την M.I.A.S. (MountainBike Instructor Award Scheme) είναι σε θέση να σας προτείνει την καλύτερη διαδρομή για εσάς, και να σας οδηγήσει με τον έμπειρο Πιστοποιημένο Οδηγό μας με ασφάλεια.

 

Ο ατομικός εξοπλισμός που πρέπει να διαθέτει ο κάθε ποδηλάτης είναι:

 

  1. Ποδήλατο ορεινής ποδηλασίας (σε περίπτωση που δεν έχετε δικό σας ποδήλατο, το γραφείο μας έχει να σας δώσει το ιδανικό ποδήλατο σε μέγεθος για το ύψος σας)
  2. Προστατευτικό κράνος ποδηλασίας (επίσης αν δεν έχετε δικό σας κράνος, το γραφείο μας θα σας δώσει ένα από τα εγκεκριμένα κράνη που διαθέτουμε)
  3. Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα
  4. Παγούρι με νερό
  5. Μπάρες δημητριακών
  6. Γυαλιά, γάντια, ψηλές κάλτσες, αντιανεμικό μπουφάν (ανάλογα με την εποχή)
  7. Αθλητικό παπούτσι (κατά προτίμηση αθλητικό ορειβατικό)
  8. 2ο ζευγάρι κάλτσες

 

Και στον ομαδικό εξοπλισμό ο Οδηγός μας φέρει όλα τα απαραίτητα κιτ επισκευής, φαρμακείο, κλπ.

 

Στις μεγάλες διαδρομές και τις πιο απομακρυσμένες, διαθέτουμε  επιπλέον ποδήλατα για άμεση αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης που δεν επιδιορθώνεται, καθώς υπάρχει μαζί συνοδευτικό αυτοκίνητο σε συγκεκριμένα σημεία για την παροχή βοήθειας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε την διαδρομή που ταιριάζει στα μέτρα σας και να απολαύσετε τις ομορφιές της Ηπείρου…

4.427 Views